Strandskyddsdomar.se

Strandskyddsdomar.se drivs av länsstyrelserna och är en samling referat av avgöranden från i första hand MÖD (Mark- och miljööverdomstolen). Här hittar du avgöranden där domstolen tillämpat 7 kapitlet i miljöbalken (lydelse efter 30 juni 2009). Det finns även ett urval MÖD-avgöranden där lagen tillämpats i äldre lydelse. Du kan också hitta regeringens avgöranden om upphävande av strandskydd genom bestämmelse i detaljplaner till och med 2019-12-31. Avgöranden där talerätt eller andra processrättsliga frågor behandlats finns inte med i samlingen.

Samlingen är för närvarande uppdaterad till och med 2023-06-31, uppdateringar sker i regel 1 till 2 gånger per år.

Båthus med bastu och lounge över vattenyta nekas dispens

Målnummer: 

Datum: 

Referatnummer: 

En ansökan om att uppföra ett båthus med tillhörande bastu och lounge, samt muddring och återfyllnad med sand kommer in till länsstyrelsen. Länsstyrelsen avslår ansökan om dispens och förbjuder vattenverksamheten.

Länsstyrelsens beslut överklagas till Mark- och miljödomstolen. MMD bedömer att platsen redan är ianspråktagen genom att stranden inte kan nås från land via sökandens fastighet eller intilliggande fastigheter, att de möblerade bryggor som finns intill, samt anläggningar och byggnader på grannfastigheten. Den tänkta byggnaden kommer inte förändra förhållandena på platsen. MMD ger dispens och återförvisar ärendet till länsstyrelsen för bedömning av anmäld vattenverksamhet.

MÖD: Mark- och miljööverdomstolen konstaterar inledningsvis att hemfridszon normalt inte kan sträcka sig ut över vattenytan på grund av att allemansrätten ger en mycket vidsträckt rätt för allmänheten att färdas över annans vatten. Förhållandena på platsen medför inte någon annan bedömning i detta fall. Nästa fråga är om de anläggningar som finns på den aktuella fastigheten och grannens kan anses medföra att området kan bedömas som ianspråktaget. MÖD hänvisar till att i praxis anses en brygga enbart ta i anspråk den yta som den upptar. Därmed har inte de anläggningar som finns runt omkring den aktuella platsen medfört att den kan bedömas som ianspråktagen eller omfattas av hemfridszon. Det särskilda skälet i första punkten kan därmed inte åberopas. Ett båthus måste för sin funktion ligga vid vattnet men det har inte i målet bevisats att den funktionen inte kan uppnås på en annan plats.

De noterar även att det redan finns en brygga för båtförtöjning på fastigheten. Då det gäller ansökan om dispens för att muddra och återfylla med sand, vilket sökanden anser behövs för att byggnaden ska uppfylla sitt syfte, så anser MÖD att det inte finns skäl för dispens för den åtgärden heller. MÖD upphäver Mark- och miljödomstolens dom och fastställer länsstyrelsens beslut att avslå ansökan om dispens och förbjuda vattenverksamheten.

Mål: M 1635-22 (pdf) öppnas på Mark- och miljööverdomstolens webbplats.