Strandskyddsdomar.se

Strandskyddsdomar.se drivs av länsstyrelserna och är en samling referat av avgöranden från i första hand MÖD (Mark- och miljööverdomstolen). Här hittar du avgöranden där domstolen tillämpat 7 kapitlet i miljöbalken (lydelse efter 30 juni 2009). Det finns även ett urval MÖD-avgöranden där lagen tillämpats i äldre lydelse. Du kan också hitta regeringens avgöranden om upphävande av strandskydd genom bestämmelse i detaljplaner till och med 2019-12-31. Avgöranden där talerätt eller andra processrättsliga frågor behandlats finns inte med i samlingen.

Samlingen är för närvarande uppdaterad till och med 2023-06-31, uppdateringar sker i regel 1 till 2 gånger per år.

Mark för odling av julgran tillåts inte föras till bostadsfastighet

Målnummer: 

Datum: 

Referatnummer: 

Lantmäterimyndigheten har genom en förrättning beslutat att reglera mark till en bostadsfastighet enligt sökandens tredjehandsalternativ. Sökanden ville lägga mark till sin bostadsfastighet för att möjliggöra odling av julgranar som en bisyssla.

Sökanden överklagar till Mark- och miljödomstolen och yrkar på att första och andrahandsalternativen ska medges samt att lantmäterimyndigheten inte beaktat allt som skulle ingå i tredjehandsalternativet där han även begärt en justering av befintlig fastighetsgräns för att ett skärmtak ska ligga helt på hans fastighet. MMD avslår överklagan.

MÖD: I målet vid Mark- och miljööverdomstolen anför sökanden att han erhållit en strandskyddsdispens för skärmtaket, men i övrigt samma som tidigare.

När det gäller reglering av mark inom strandskyddat område konstaterar MÖD att hela den mottagande bostadsfastigheten ligger inom strandskydd. Den mark inom strandskydd som ska överföras bedöms vara allemansrättsligt tillgänglig. MÖD anser att sökt fastighetsreglering medför ökad risk för privatisering, särskilt i anslutning till den nuvarande bostadsfastigheten. MÖD anser därmed att det föreligger hinder mot fastighetsbildning med hänsyn till strandskyddsbestämmelserna för alternativ 1 och 2. Sökanden har även till MÖD ingivit ett alternativ 2 b som avser alternativ 2 förutom den strandskyddade marken vilket kan tillåtas. MÖD finner även att det finns grund för att justera fastighetsgräns för att dispensgivet skärmtak sak kunna ingå i fastigheten. MÖD undanröjer därför lantmäterimyndighetens beslut och återförvisar förrättningen.

Mål: F 2317-22 (pdf) öppnas på Mark- och miljööverdomstolens webbplats.